{INTERIEURTIP} Verlichting kiezen, hoe doe je dat?
Verlichting is essentieel in je interieur. Met de juiste lampen breng je naast licht ook sfeer binnen. In dit blogbericht bekijken we het lichtplan van je woonkamer en de verschillende soorten verlichting die ermee gepaard gaan. Naast informatie, geven we natuurlijk ook inspiratie van onze favoriete merken.
- Lichtplan van de woonkamer in zones
Het idee achter een lichtplan is een schets maken van je woning om te bepalen waar en welke soort verlichting je nodig hebt. We houden het simpel en beginnen met de woonkamer. Teken een plattegrond met de positie van het salon, de eettafel en eventuele kunstwerken aan de muur. Noteer vervolgens de verschillende functies in deze ruimte waarbij je licht nodig hebt. Bijvoorbeeld: in de sofa wil ik TV kijken maar ook een boek lezen. Aan tafel willen we met gasten dineren maar ook huiswerk maken. Teken aan de hand van deze info cirkels op je plan met de zones die verlicht moeten worden. Het soort verlichting zal voornamelijk afhangen van de grootte van het gebied dat verlicht moet worden.
- Gebruik verschillende soorten verlichting
BASISVERLICHTING moet zorgen voor voldoende licht in de ruimte. Deze centrale lichtbron is aangesloten op de hoofdschakelaar en bevindt zich tegen het plafond. Naast spots, zijn hanglampen de meest voorkomende soort.
ACCENTVERLICHTING zorgt voor extra licht waar nodig om bepaalde taken uit te voeren. Bureaulampen en richtbare staande lampen zijn de meest flexibele soorten om bij te lezen of te werken.
SFEERVERLICHTING zorgt ervoor dat je ook kan ontspannen in de ruimte. Wanneer de basisverlichting uitgaat, kunnen deze lampen zorgen voor sfeer. Denk hierbij aan decoratieve tafellampen of staande lampen.
- Lampen in verschillende soorten
HANGLAMPEN of pendellampen zijn ontworpen om aan het plafond te bevestigen en het licht naar beneden te laten schijnen. Klassiek denken we hierbij aan een lamp met kabel, fitting en lampenkap.
VLOERLAMPEN of staande lampen zijn de meest flexibele vorm van verlichting. De lampenkap en/of lichtbron staan bij dit model op een verhoogde poot of voet. Je kan ze gemakkelijk gaan verplaatsen in de ruimte om accentverlichting te geven waar nodig.
TAFELLAMPEN zijn lampen in een kleinere vorm die gemakkelijk op tafel of op een ander meubel geplaatst kunnen worden. Deze verlichting kan decoratief bedoeld zijn of om bij de werken. De bureaulamp bijvoorbeeld is een specifieke vorm met verstelbare kop die werken aan tafel aangenaam maakt.
- Onze merken
Een design lamp kan het interieurplaatje compleet maken. We gingen op zoek naar originele en betaalbare verlichting!
- Met de collect verlichting van FERM LIVING kan je zelf creëren en een persoonlijke toets geven aan je hanglamp. Kies voor een korte of lange fitting met een decoratieve LED lamp. Of combineer de fitting met één van de 5 types gekleurde lampenkappen.
- Een NORMANN COPENHAGEN lamp springt voor ons in het oog door zijn eenvoud en duidelijke functie. Onze favoriet is de Amp reeks die een marmeren fitting combineert met gekleurd glas.
- Het Nederlandse label ZUIVER staat voor puur en eigentijds design. Ook in verlichting brengen ze een fijne betaalbare collectie met een typische knipoog.
- Uit de collectie van het Deense label HAY selecteerden we de sinker lampen. Met eenvoudige lijnen en een matte afwerking geeft deze hanglamp een industriële look aan je interieur.
- EDGAR HOME is een Duitse ontwerpstudio gebaseerd in Berlijn. Ze stellen een collectie hoogwaardige verlichtingsarmaturen en led lampen samen. De strakke en hedendaagse ontwerpen worden gecombineerd met nieuwe technologieën in de Sol en Orbis collectie.
- TEO is een ander Duits label dat staat voor lampen van hoge kwaliteit met een uniek design. Door het gebruik van mond geblazen glas zorgen deze lampen voor een aangename gloed.
- De Mel vloerlamp is een ontwerp van de Belgische designer Robin Delaere. Balans is essentieel voor deze lamp die een elegante metalen boog combineert met een robuuste blok marmer.
Tips voor hanglampen
- Het materiaal en de vorm van de lampenkap bepaalt de verspreiding van het licht.
- Hoe hoog hangt een lamp best boven de eettafel? Er bestaat geen vaste regel maar gemiddeld wordt gekozen voor ooghoogte, tussen de 60 en 75 cm boven het tafelblad. De grootte van je armatuur en de hoogte van de ruimte zijn ook belangrijke factoren. Test het zelf even uit voor je de lamp finaal bevestigt. Een lamp die te laag hangt, kan in de ogen schijnen of pijnlijk zijn wanneer je er met je hoofd tegenaan loop. Als de lamp te hoog hangt, riskeer je teveel verspreiding van het licht waardoor je tafel te donker lijkt.
- Een klassieke tip maar toch het vermelden waard. Breng rust in je interieur door de vorm van je hanglamp af te stemmen op het element dat je wil verlichting. Een vierkante of ronde tafel vraagt om één centrale lamp of een cluster lampen in het midden. Een lange eettafel of kookeiland past met langwerpige verlichting of meerdere lampen naast elkaar.